7 asiaa, joita monet eivät tiedä Lapista

Mitä sinä tiedät Lapista? Olet varmaan kuullut joulupukista, ehkä olet jopa tavannut hänet lapsena. Ja kaikki hänen poronsa tietenkin, nekin asuvat Lapissa. Talvella siellä on hurjasti lunta ja upeita revontulia, kyllä. Mutta mitä muuta tiedät? Haluan kertoa sinulle Lapista niin kuin minä tunnen sen ja mitä asioita Lapissa rakastan. Tässä seitsemän asiaa, joita et ehkä tiennyt Lapista

Porot tykkäävät hengailla keskellä teitä kesäisin

Jos matkustat todellisessa Lapissa, on melko varmaa, että näet poroja jossain vaiheessa. Kesällä Lapissa on runsaasti hyttysiä, joten porot haluavat nauttia kesällä tuulesta, joka pitää hyttyset poissa. Siksi he viettävät runsaasti aikaa avoimissa paikoissa, kuten keskellä tietä. Ajettaessa on oltava varovainen sillä nämä eläimet eivät useinkaan tiedä, kuinka antaa tietä autoille. Kun näet poron tien päällä, haluat luultavasti ottaa valokuvan. Varmista, että pysäköit autosi hyvälle, näkyvälle paikalle. Älä pysäköi autoasi kulman taakse, koska bussi tai kuorma-auto voi tulla takanasi ja törmätä autoosi elleivät he näe autoasi tarpeeksi ajoissa.

Ajaminen Lapissa on mahtavaa

Lapissa on loputtomia teitä ja pieniä kyliä joka suunnassa. Monet turistit tulevat tänne autolla, mutta jos tarvitset ottaa lennon tänne, suosittelen vuokraamaan auton. Näin voit nauttia Lapin autioista teistä ilman ruuhkia ja upeista näkymistä yksinäsi, ilman että sinun tarvitsee olla asiantuntija vaelluksien osalta. Muista kuitenkin täyttää polttoainesäiliö tarpeeksi usein, sillä joskus voi olla 100 kilometrin ajomatka seuraavalle huoltoasemalle!


Ajaminen Lapissa on mahtavaa

Kesä Lapissa melko usein tuntuu todella kesältä

Kesät Lapissa eivät ole kovin pitkiä, mutta ne ovat todella upeita. Aurinko on horisontin yllä ympäri vuorokauden ja kukat kukkii hullun lailla. Kun aurinko paistaa, voi tulla todella lämmin, joka Lapissa yleensä tarkoittaa jotain 20 – 25 celsiusasteen välillä. Lapissa on paljon järviä ja jokia nauti Suomen jokamiehen oikeudesta ja mene uimaan! Vesi ei kenties ole yhtä lämmintä kuin Etelä-Euroopan rantalomilla, mutta pulahdus varmasti virkistää mukavasti!

Ihmiset tarjoavat edelleen lahjoja muinaisiin pyhiin paikkoihin

Lapissa on monia luonnollisia muodostelmia, joita pidetään pyhinä. Lapissa on monia pyhiä tuntureita, mutta myös kiviä, puita ja lampia. Tällaista pyhää luonnollista muodostelmaa kutsutaan usein seitaksi. Niille on tarjottu lahjoja, kuten kalan päitä ja poron sarvia, pitääkseen ne onnellisina, jotta he tarjoaisivat kalastus- ja metsästysonnea. Monet näistä paikoista saa edelleen lahjoja, kuten kolikoita.

Voit kalastaa ongella lähes kaikkialla

Jokamiehenoikeuden ansiosta jokainen saa kalastaa lähes kaikkialla kalastusongella. Sinulla ei tarvitse olla lupaa, tarvitset vain ongen, matoja ja paikka missä kalastaa. Matoja myydään yleensä markkinoilla ja huoltoasemilla. Kun valitset kalastuspaikan, varmista, ettet ole jonkun yksityisellä pihalla. Sinulla on loputon lista paikkoja, sillä Lappi on täynnä järviä ja jokia!

Voit kalastaa ongella lähes kaikkialla

Puut ovat todella vanhoja

Kesä Lapissa on ohikiitävä sillä lumi sulaa täällä toukokuussa ja alkaa laskea uudelleen lokakuussa, mikä tarkoittaa, että puiden kasvukausi on melko lyhyt mutta puut ovat pitkäikäisiä ja monet lumiset mäntymaat ovat kahta tai kolmesataa vuotta vanhoja! Inarin vanhin tunnettu mänty on 529 vuotta vanha.

Lapissa on marjoja, joista et ole koskaan kuullutkaan

Puiden lisäksi marjat ovat mitä tässä karussa maassa, jossa on vain vähän valoa, kasvaa parhaiten. Lapista löydät tyypillisiä marjoja kuten mustikoita, vadelmia ja karpaloita, mutta myös jotain hieman erikoisempia marjoja kuten puolukoita, variksenmarjoja ja lakkaa jota myös tunnetaan nimellä hilla. Nämä saattaa olla tuttuja suomalaisille, mutta ulkomaalaisille nämä marjat voi olla yhtä mystisiä kuin menninkäiset. Ne ovat kaikki kuitenkin herkullisia ja suomen jokamiehen oikeuden ansiosta voit kerätä marjoja vapaasti luonnosta, mistä vain niitä löydät.