Asuminen Lapissa

Lappi on monille matkailumielessä unelmakohde. Keskiyön aurinko ja revontulet ovat niitä asioita, joita halutaan ainakin kerran elämässä kokea. Tämä Suomen pohjoisin ja myös suurin ja harvaan asutuin maakunta tuo mieleen jotain maagista, puhdasta ja aitoa. Koskematonta luontoa riittää silmän kantamattomiin. Kaikesta päätellen Lapissa voisi elää kauemminkin kuin yhden loman verran, vai voisiko? Sanotaan, että Lappi on niille, jotka uskaltavat hypätä uuteen seikkailuun. Jos mielii kokea Lapin elämää pysyvämmin kuin pelkkä loma sinne tarjoaa, kannattaa tutustua Lapin tarjoamiin mahdollisuuksiin ja haasteisiin tarkemmin kuin matkaesitteessä kerrotaan. Jotta hyppy erilaiseen ja ehkä tuntemattomaan onnistuisi parhaalla tyylillä, on hyvä ottaa huomioon muutamia Lapissa asumisen erityispiirteitä.

Paikka Lapissa

Elämä kiireisessä arjessa tai ruuhkaisessa kaupungissa voi joskus tuntua tylsältä. Lapin rauha ja hiljaisuus ovat vetäneetkin puoleensa yhä useampia kaupunkilaisia, jotka ovat tehneet päätöksen muuttaa asumaan Lappiin. Näiden tarinoiden perusteella, päätös on ollut aina oikea, tai ehkä niitä epäonnistuneita tarinoita ei luetakaan lehdistä. Lappi kotina on kuitenkin aika varmasti ollut se oikea päätös niille, jotka sen ovat oikeista syistä tehneet. Lapissa asumiseen tarvitaan myös tietynlaista peräänantamatonta ja sisukasta luonnetta. Kesällä aurinko paistaa yöt pitkät, mutta miten pärjää talvella kun pimeys on jatkuvaa? Luonto on lähellä, todennäköisesti heti ulko-oven takana, mutta kesäisin on itikoita ja talvisin paukkupakkanen, ja sää voi muutenkin olla haastavaa.

Tarinat kertovat, että oikealla asenteella pärjää. Ulkoilusta, hiihdosta ja vaelluksesta pitävä varmasti löytää pysyvämmän paikkansa Lapista. Tällainen luonne nauttii luonnosta ja sen tarjoamista urheilullisista ja vapaa-ajan mahdollisuuksista osana arkeakin pelkän työpäivän jälkeisen jumppatunnin sijaan. Sanotaan myös, että Lapista tekevälle töitä löytyy. Työ voi kuitenkin usein olla kausiluontoista tai pätkätyötä. Lapissa asumiseen sopeutumista auttaa, että kykenee sopeutumaan erilaiseen työympäristöön ja onnistuu elättämään itsensä esimerkiksi keikkatöillä mahdollisesti myös eri paikkakunnalla kuin asuu ja pitemmän työmatkan päässä.

Paikka Lapissa

Lapissa asuu aitoja ihmisiä, joilla ei ole kiire minnekään ja jotka ehtivät juttelemaan. Jos sopeutuu hidastamaan tahtia, elämään kiireettömästi ja on halukas tutustumaan ihmisiin paremmin kuin naapureihin kaupungeissa, Lappi on varmasti oikea paikka asua. Välimatkat ovat varsin pitkiä, vaikka Lapissa niiden merkitys muuttuu ja pitkäkin matka alkaa tuntua lyhyemmältä kun siihen tottuu. Ruuhkiakaan ei juurikaan ole, ellei poroja satu tielle. Oma auto on kuitenkin paras menopeli, sillä julkinen liikenne ei ole samaa luokkaa kuin kaupungeissa. Palvelut ovat harvemmassa, mutta siihenkin tottuu, ja rahaakin voi säästyä, kun sitä ei voi jatkuvasti kuluttaa. Nykyisin kaikkea saa myös tilattua verkosta.

Kesän yöttömät yöt voivat olla myös unettomia. Tähänkin on ratkaisu olemassa – pimennysverhot tai maski silmillä. Talven pimeyttä sitä vastoin valaisee yleensä myös lumi. Jos ei ulkoilu pimeimpänä aikana viehätä, aina voi nauttia kotona lämpimässä hyvässä seurassa ja nukkua hiljaisuudessa kuin tukki. Lappi joko lomakohteena tai varsinkin pysyvämpänä paikkana asua on usein jonkinlainen tulevaisuuden haave, jonka aikoo joskus toteuttaa. Aina voi keksiä syitä miksi ei vielä, mutta sitten joskus. Haaveiden toteuttaminen vaatii rohkeutta uskaltaa tehdä päätös jättää jotain taakse ja ottaa uutta vastaan. Löytää oma paikkansa ja itsensä. Tärkeää on uskaltaa lähteä. Asuminen Lapissa on varmasti täynnä erilaisia haasteita, mutta rohkealle mikään ei ole mahdotonta. Voisikin sanoa, että suurin riski elämässä on olla ottamatta riskiä ollenkaan. Lapissa asuminen voi olla unelma, jonka toteuttaminen vaatii sitä riskin ottamista, mutta josta palkinto on todennäköisesti sen arvoinen.