Joulupukki

Joulupukki

Posted by on maalis 20, 2018 in Joki

Joulupukki on meille kaikille tuttu valkoparta punanuttu setä, joka tuo kilteille lapsille jouluna kasan lahjoja, ja jättää tuhmat huomioimatta. Joulupukilla on kuitenkin erikoisempi historia kuin moni osaisi ajatella. Suomen joulupukilla on juurensa vanhassa pakanallisessa traditiossa. Nuuttipukki oli perinteisesti paha henki, jota lahjottiin ruualla jättämään talon väki rauhaan. Joissain Suomen osissa on edelleen vallalla nuuttipukki traditio jossa vuoheksi tai pukiksi pukeutunut mies esiintyi talon väelle ruokalahjoja vastaan joulun jälkeisenä Nuuttinpäivänä, 13 tammikuuta. Joulun pukki koristeet ovat edelleen suosittuja Suomessa ja pohjoismaissa. Pukki oli pakanoille hedelmällisyyden vertauskuva, mistä syystä pakanat ottivat eläimen Yule juhlan päähenkilöksi. 1800-luvulla nuuttipukki muovautui mukavammaksi sedäksi, joka lahjojen vaatimisen sijaan alkoi jakaa niitä kilteille lapsille.

Joulupukin historia

Useimmilla länsimailla oli omat joulupukki traditionsa ennen Amerikkalaisen Coca-Cola pukin yleistymistä. Venäläinen Pakkasukko on usein valkoiseen, siniseen tai harmaaseen kaapuun pukeutunut herra. Hänen paikalle tulonsa on sidoksissa uuteenvuoteen, ja yhteistä joulupukin kanssa on pitkä ja tuuhea valkoinen parta. Pakkasukon kulkupelinä on troika, eli kolmen hevosen vetämä valjakko, ja häntä avustaa lapsenlapsensa Lumityttö. He kiertävät ihmisten kodeissa uudenvuoden yönä, toteuttaen salaisia toiveita ja tuoden mukanaan lahjoja. Englannin joulupukki on nykyisin nimeltään Santa Claus, mutta on kulkenut myös nimillä Saint Nicholas ja Kris Kringle. Saint Nicholas johon perinne pohjautuu oli Kreikkalainen piispa, jolla oli antelias luonne, ja oli tunnettu lahjoista joita hän jakoi maan köyhille. Father Christmas hahmo englannissa juontaa juurensa 1500-luvulle, jolloin hänet kuvattiin iloiseksi veikoksi joka kuvasi joulumieltä tuoden mielenrauhaa, hyvää ruokaa ja viiniä kansalle. Suomen tämänpäiväisellä joulupukilla on Amerikkalaisen käytökseen isoin ero siinä miten lahjat saadaan lapsille. Amerikassa pukki vierailee yön aikana hiipien savupiipusta sisälle ja jättäen lahjat salaa lapsille. Suomessa pukki soittaa reippaasti ovikelloa, tervehtien talonväkeä perinteisellä onko täällä kilttejä lapsia toivotuksella. Perinteisen suomalaisen joulupukin porot eivät lentäneet, ja hänen punainen kaapunsa on koristeltu sinisillä raidoilla hupussa, helmassa ja hihoissa. Tämän päivän joulupukki on useiden legendojen vaikutusten summa. Amerikkaan muuttaneet Hollantilaissiirtolaiset toivat mukanaan Sinterklaas hahmon 1600-luvulla. Joulupukin nykymuoto tuli maailmalle tunnetuksi Coca-Cola virvoitusjuoman vuoden xxx mainoskampanjan kautta. Kampanjassa joulupukki maalattiin valkopartaisena mahakkaana punanuttuna, jonka hymy piristi vakavammatkin joulunviettäjät. Pukin firmalle suunnitellut Haddon Sundblom oli Amerikkalainen taiteilija, jonka vanhemmilla oli sukujuuret Suomessa ja Ruotsissa.


Joulupukin historia

Joulupukin avustajat

Joulupukin perheeseen vakaana osana kuuluvat joulumuori, tontut ja poroista tunnetuin Petteri Punakuono. Suomalaisessa perinteessä korvatunturilla sijaitsee joulupukin paja, jossa joulupukin tonttu apulaiset rakentavat lahjoja vuoden ympäri. Tontut myös vakoilevat lapsia vuoden ympäri, ja varsinkin joulun alla päättäen ketkä lapsista ovat olleet kilttejä ja ansaitsevat lahjoja. Vanhassa Pohjoismaisessa kansanuskossa tontut olivat talojen vartija henkiä, jotka asuttivat saunoja, talleja ja latoja. Tonttuja lahjottiin vuoden ympäri puuro lahjoilla, jotta heidän myötämielisyytensä taloa kohtaan olisi säilynyt. Tontuista osa usein matkustaa jouluna joulupukin mukana lahjoja jakamassa. Suomalaisten mukaan joulupukki asuu kuvitteellisella Korvatunturilla, Rovaniemen lähettyvillä. Joulupukin kylän rakennuksilla on juurensa toisen maailmansodan jälkimaininneissa. Rovaniemi oli sodanjäljiltä lähes täysin tuhottu, ja kun Eleanor Roosevelt päätti tulla vierailulle 1950, kaupungin päättäjät kiirehtivät rakentamaan tukkimökin keskustan ulkopuolelle hänen majoituksekseen. Tämän rakennuksen ympärille rakennettiin joulupukin kylä ja sen rakennukset.  Ajatus joulupukin asumuksesta Korvatunturilla kehitettiin YLEn Markus-sedän lastentunti radio ohjelmassa.  Tänä päivänä Korvatunturin joulupukille toimitetaan vuosittain yli 700,000 kirjettä maailman lapsilta, ja kaupunkiin matkustaa joka vuosi satojatuhansia turisteja joulupukin kylässä vierailemaan.