Kestävänkehityksen turismi – Osa 2

Kestävänkehityksen turismi – Osa 2

Posted by on touko 20, 2018 in Joki

Miten sitten voimme tukea kestävänkehityksen turismia matkustajina? Jokaisen matkustajan  tulisi ottaa huomioon paikallinen väestö, kulttuuri ja ympäristö. Ota selvää kuinka eettisesti lomakohteessa kohdellaan henkilökuntaa, valitse paikka jossa henkilökunta on hyvin palkattua, kohdeltua, ja paikallisella väestöllä on tasavertaiset ylenemismahdollisuudet muualta tulleisiin verrattuna. Paitsi että lomasi on eettinen, siitä tulee varmasti mukavampi iloisten työntekijöiden ympäröimänä. Yritä myös olla roskaamatta luontoa niin paljon kuin mahdollista. Jos käytät kotona täytettävää vesipulloa, ja kankaista kangaskassia, näistä ei kannata luopua myöskään reissussa käydessä. Kotoa lähtiessä kannattaa laittaa kaikki valot pois päältä, ja irrottaa elektroniset välineet sähkönkäytön vähentämiseksi.

Kestävänkehityksen turismi – Osa 2

Kuinka olla vastuuntuntoinen turisti

Matkalla käydessä kannattaa myös miettiä kohteessa käyttämänsä energian määrää. Useissa hotelli huoneissa on asiakkaan huoneesta lähtiessä itsestään sulkevat valot, mutta jos näitä ei ole kannattaa pitää huoli että ne sulkee lähtiessään ulos. Myöskään pyyhkeitä tai petivaatteita ei kannata laittaa joka päivä vaihtoon, ja jos tuntuu että huonetta ei myöskään tarvitse joka päivä siivota, siitä voi ilmoittaa respaan. Pitkät suihkut ja suuret kylvyt kuormittavat maapalloa lomalla käydessä aivan samaan tapaan kuin kotona ollessa, ja useissa hotelleissa ilmastointilaitteet voi myös kääntää pienemmälle tai laitta kokonaan pois päältä. Huoneiden jakaminen kavereiden kanssa auttaa myös hiilijalanjäljen pienentämisessä. Sesonkiajan ulkopuolella matkustaminen auttaa paikallista ekonomiaa, levittämällä tulojen määrää vuoden ympäri ja vähentämällä alueen ympäristön kuormittamista. Useissa kohteissa sesongin ulkopuolella matkustamien tekee vierailusta myös miellyttävämmän turistille, ja matka saattaa tulla halvemmaksi kun ei tarvitse maksaa sesonki hintoja. Kannattaa kuitenkin ottaa selvää että vierailukohteet ja nähtävyydet ovat auki vierailu ajankohtana ettei tule pettymystä. Hyvä turisti on myös kulttuurillisesti huomaavainen. Paikalliset asukkaat eivät ole alueella vain turistien viihdyttäjinä (elleivät he ole hotelleissa esiintymässä!), joten jos haluat ottaa heistä valokuvia, muista kysyä ensin lupaa. Jos kuvattava kieltäytyy, kunnioita heidän päätöstään, huolimatta siitä kuinka hieno taideteos siitä tulisi. kannattaa myös ottaa selvää paikallisesta kulttuurista ennen maahan matkustamista, ja käyttäytyä maalle sopivien hyvien tapojen mukaisesti. Tämä tarkoittaa sekä kulttuurillisten eroavaisuuksien kunnioittamista, että käytännöllisiä ratkaisuja kuten pukeutumista. Tämä ei tarkoita täyttä maan tapoihin assimilointia, ja kalliin puvuston hankintaa, vaan pienillä käyttäytymisen muutoksessa tehtävillä eleillä, kuten käsivarsien ja säärien peittämisellä islamin uskoisissa maissa.

 

Jokaiselle luulisi olevan itsestään selvää että hyvään turismiin ei kuulu uhanalaisista eläimistä tehtyjen ruokalajien tai esineiden ostaminen. Ja eläimistä puheen ollen, matkailijan kannattaa ottaa selvää niiden kohtelusta turisti kohteessa ennen kuin ottaa osaa esimerkiksi aasi tai hevosratsastuksille. Maiden mukaan eläinten oikeudet vaihtelevat hyvinkin paljon, mutta jokaisesta maasta löytyy standardiltaan parempia ja huonompia paikkoja. Älä myöskään itse ryhdy eläimeksi tukemalla paikallista huume-, tai ilotyttö ekonomiaa. Nämä toiminnat usein nousevat suosituille turistialueille, ja tarjoavat valmiiksi rikollisille elementeille mahdollisuuden hyväksikäyttää paikallisia miehiä, naisia ja lapsia. Ostoksilla matkailijan kannattaa käydä paikallisissa myymälöissä, käsin alueella tehdyt matkamuistot kohottavat paikallista ekonomiaa, kun taas Afrikassa ostetut Made In Hong Kong -tuotteet, lisäävät hiilijalanjälkeä lentokilometreillään, sekä muovilla josta ne on valmistettu. Hiilijalanjälkeä voi myös pienentää käyttämällä julkisia kulkuvälineitä matka kohteessa. Jos näitä ei ole tarjolla, kimppakyydit, taksit, tai jopa hybrid- ja sähköautot auttavat kovasti. Suuremmassa mittakaavassa jo ennen matkalle lähtöä kannattaa ottaa selvää matkayhtiön ja hotellin paikallisen kestävänkehityksen politiikasta, kierrätysratkaisuista ja reilusta palkkauspolitiikasta. Tue ratkaisuillasi hyviä firmoja, ja muista jättää heille loistavia arvosteluja jotta muutkin etsiytyvät heidän pariinsa.