Lapin matkailu – Osa 1

Posted by on huhti 10, 2018 in Joki

Matkailuala on Lapin suurin teollisuus ja elinkeino muoto. Perinteisesti matkailu Lapissa on ajoittunut talviaikaa, hiihtokeskukset ja joulupukki suurimpina vetonauloina. Myös ruska aika ja lumettomaan aikaan vaellus ovat olleet suosittuja, ja Lapin Matkailu yrittää nostaa näiden aikojen suosiota myös kansainvälisellä tasolla. Lappi on monipuolinen vierailukohde josta voivat nauttia sekä perheet että lapsettomat sinkut ja pariskunnat. Isot tukkimökki majoitus muodot ovat sopivia myös kaveri porukoille.

Matkailijat lähtevät Lappiin hakemaan elämyksiä ja luonnonrauhaa. Kesäaikaan ihmisiä vetävät yötön yö ja vaellukset, joilla voi nauttien kauniista maisemista, ja joiden aikana pääsee eroon kaupunkien ihmismassasta ja metelistä. Alkusyksyn ruska loisto lumoaa kyynisimmänkin ihmisen, ja talven kaamos, lumen paljous ja revontulet muuttavat Lapin joulupukin satumaaksi. Lapista löytyy kaksitoista matkailualuetta jotka sijaitsevat Tunturi-, Pohjois-, Itä- ja Etelä Lapissa, kaikilta alueilta löytyy huippuluokan palveluita, mutta ne eroavat toisistaan ilmapiirin ja asiakaskunnan toimesta. Ennen reissuun lähtöä kannattaa miettiä mitkä omat odotukset lomasta ovat, ja suunnata sen mukaan oikealle alueelle.

Aktiviteetit Lapissa

Lapin loman aikana voi omista intresseistään riippuen joko vain rentoutua tai ottaa aktiivisemmin.  Rentoon makuun haluavalle Lapista löytyy useita kylpylähotelleja, mutta myös kylpylöitä joissa voi käydä muun toiminnan ohessa. Kylpylähotelli Levitunturi sijaitsee Levin hiihtokeskuksen läheisyydessä, ja Hotelli Hullun Poro joka on yksi Lapin tunnetuimmista hotelleista on tarjonnassa Relax Centre josta löytyy kauneus hoitojen lisäksi esimerkiksi suola huone. Useimmissa Lapin kaupungeissa toimii Jooga ja pilates studioita joissa voi käydä hiihtolenkin jälkeen venyttelemässä. Perinteisten lajien kuten laskettelun, murtomaa hiihdon ja kalastuksen lisäksi Lappi tarjoaa useita aktiviteettejä. Aktiivisemmat lomailijat voivat talvella hiihdon lisäksi käydä esimerkiksi siperianhusky safarilla, jossa koirat vetävät sinua kelkassa perässään. Vaihtoehtoina näillä reissuilla on joko olla matkustajana kyydissä ammattimaisen oppaan ohjatessa koiria, tai ohjata itse koiraryhmää. Safarien pituudet vaihtelevat 15minutin kokeilu palasesta koko päivän tai kaksikin kestävään seikkailuun. Perinteisestä golfista kiinnostuneet saattaisivat haluta myös kokeilla Frisbee golfia, jota järjestetään useissa suurista keskuksista kesällä. Pelissä frisbeetä heitetään ennalta suunnitellun yhdeksän maalin radan läpi, silloin tällöin tiukkojenkin paikkojen läpi. Ympäri Lappia sijaitsevat ratsastustallit järjestävät myös hevosen selässä tapahtuvia maastolenkkejä ja ratsastusvaelluksia. Vaadittava ratsastustaito riippuu vaelluksen pituudesta ja vaativuudesta. Kesällä vauhtihirmujen kannattaa myös miettiä koskenlasku mahdollisuuksia, laskut vaihtelevat rauhallisista koko perheelle sopivista pikkukoskista villeihin 3. luokan koskiin. Lomalaiset voivat myös vuokrata melonta välineitä, ja reittejä on myöskin moneen makuun. Melojien Mekaksi kutsutussa Muoniossa löytyy villejä ja vapaita jokia jonka vertaisia saa hakemalla hakea muualta Euroopasta. Melomalla Lapin jokia saa aivan uudenlaisen perspektiivin sen kauniiseen luontoon. Syksyllä eläimistä ja perinteistä kiinnostuneet voivat ottaa osaa, tai tarkkailla poroerottelua jonka aikana teurasporot erotetaan laumasta, ja laumaan liittyneet muiden paliskuntien porot lähetetään takaisin kotiinsa. Poroerottelu tilaisuudet ovat kaikille avoimia ja Lappilaiset mielellään ottavat vierailijoita työtään katsomaan ja tutustumaan perinteiseen Lappilaiseen kulttuuriin. Talvella vierailija joka haluaa kokeilla olevansa pohjoisnavan valloittaja voi myös kokeilla lumikengillä tallustelua. Lumikenkä kävelyitä järjestetään useiden tahojen ohjaamana, ja kokeneemmat lumikenkäilijät voivat vuokrata välineet ja suunnata omille teilleen, mutta reittiä kannattaa miettiä ennakkoon kartan kanssa, ja pitää huolta että mukana kulkee turvallinen määrä varusteita.

Lapin matkailu – Osa 1

Lapin festarit ja tapahtumat

Lappilaiset ovat kulttuuria rakastavaa kansaa ja alueelta löytyy festivaaleja ja tapahtumia vuoden ympäri monenlaiseen makuun. Maailmanlaajuisesti tunnetuin Lapin tapahtumista on varmasti Sodankylän elokuvajuhlat jotka järjestetään vuosittain kesäkuussa. Vuoden 2018 juhlien jälkeen elokuvajuhlat on järjestetty jopa 33 kertaa, ja paikalla vierailee usein maailmanlaajuisesti tunnettuja nimiä, ja koko kaupunki saa osansa elokuvan kiillosta. Pyhä Unplugged festivaali taas haasta tunnetut suomalaiset artistit soittamaan puoliakustisesti Pyhätunturin varjossa. Festivaalin taiteellisena johtajana toimii Mato Valtonen, ja vuona 2018 esiintyjät ovat Suomen huippuluokkaa, vaihdellen Ismo Alangosta Kari Peitsamoon ja  Steve n’ Seagulls -yhtyeeseen. Lapin alueella järjestetään myös useita jazz-, blues-, ja klassisen musiikin festivaaleja joihin upeat maisemat antavat taianomaisen taustan.