Lapin matkailu – Osa 2

Lapin matkailu – Osa 2

Posted by on huhti 20, 2018 in Joki

Lappiin pääsee matkaamaan helposti omalla autolla, junalla, bussilla tai lentokoneella aloitus ja päämäärä kaupungista riippuen. Helsingistä Rovaniemelle menee ajaessa yhdeksän tuntia, ja junalla saman verran, tosin ottaen mukaan asemilla odotuksen ja mahdolliset junan vaihto ajat. Lentämällä Lappiin säästää paljon aikaa, ja ajoissa varatessa liput eivät välttämättä tule hirveän kalliiksi. Julkisia lentokenttiä Lapista löytyy Kittilästä, Rovaniemeltä, Ivalosta, Enontekiöstä sekä Kemistä. Junalla ja bussilla pääsee kulkemaan Lapin suurempiin kaupunkeihin, länsirajalla pohjoisin asema on Kolarissa ja Koilis-Lapissa Kemijärvellä. Asemilta matkaa voi jatkaa paikallisbusseilla ja useilla isoilla laskettelukeskuksilla ja hotelleilla on noutopalvelu kentiltä ja asemilta. Junalla kulkiessa voi valita yöjunan jotta aikaa ei mene turhaan matkustamiseen. Autolla kulkiessa kannattaa pitää mielessä Lapin Tunturi tie joka takaa kauniit maisemat ajomatkalle. Tämä yhdistää 5-tien ja 4-tien, ja kulkee 12 tunturihuipun ohi matkansa varrella. Jos pitkä ajomatka ei innosta, mutta oman auton haluaisi kuitenkin paikan päälle, mahdollisuutena on myös AutoJuna, jossa voi kätevästi matkustaa yön yli nukkuen, ja autokin tulee lisämaksua vastaan perille samaan aikaan. Lapin aluetta jonne matkustaa kannattaa miettiä paitsi matkustusreitin helppouden, myös alueen aktiviteettien ja ilmapiirin mukaan.

Tarujen Tunturi Lappi

Tunturi Lappi on laskettelijoille suosittua ja tuttua aluetta, ja se jakautuu neljään alueeseen, Enontekiö-Kilpisjärveen, sekä tuntureihin Pallas, Olos, Ylläs ja Levi. Enontekiö-Kilpisjärvellä sijaitsevat Lapin suurtunturit, kuten Kilpisjärven legendaarinen Saana, sekä puistoa vartioiva Malla, molemmat teki tunnetuksi Eero Sinikantelen Haltin häät kappale vuoden 1976 Syksyn sävel laulukilpailussa. Enontekiö sijaitsee kolmen maan rajalla, ja jäämeren läheisyys antaa alueelle oman valovoimansa. Alueella on puhtaasta ilmasta ja valosasteiden puuttumisesta johtuen Euroopan kirkkaimmat revontulet, ja kalastus on alueen joissa suosittua ja tuotteliasta puuhaa. Pallas-Yllästunturi, Suomen vanhin kansallispuisto, houkuttelee vaeltajia lumettomaan aikaan. Enontekiön kunnassa voi myös tutustua perinteiseen saamelaiskulttuuriin alkuperäiskansan jokapäiväinen elämä pitää sisällään perinteisiä käsitöitä sekä poronhoitoa, ja Saana on saamelaisille pyhä tunturi. Levi ja Ylläs ovat suomalaisille erittäin tunnettuja hiihtokeskuksia. Levin suosioon vaikuttavat toimivan turismi teollisuuden lisäksi lentokentän kyläkeskustan toimivat palvelut. Levi on aikuisten ja lasten suosittu leikkimaa jossa yksityiset yrittäjät järjestävät elämyksiä turisteille. Alueelta löytyy suuri määrä tasokkaita majoitus-, sekä ravintolapalveluita. Kesäaikaan golfin ystävät suuntaavat Levin tunturi golf kentälle puttaamaan. levin alueelta löytyy tekemistä ympäri vuoden, aktiviteeteista laskettelun lisäksi suosittuja ovat Siperianhusky valjakko ajelut, ja eläimiä voi myös käydä morjestamassa poro ja koieläinpuistossa Lapinkylässä. Ylläksen läheisyydessä sijaitsee Lainion Lumikylä, johon nousee vuosittain joulukuussa lumihotelli, jossa vierailijat voivat yöpyä kauniissa lumesta kaiverretuissa huoneissa, ja ruokailla jääravintolassa. Muonio-Ollos-Pallas alueen hotellit keskittyvät enemmän luonnon rauhaan ja perinteiseen Lappiin. Laskettelukeskukset ovat pienempiä ja kodikkaampia, turistit pääsevät nauttimaan luonnon rauhasta ja urheilun tuomasta mielihyvästä. keskuksien ravintolat tarjoilevat loistavaa ruokaa rauhallisemmassa ilmapiirissä,ja muita suosittuja aktiviteetteja ovat esimerkiksi melonta alueen kirkkailla joki reiteillä, joko omatoimisesti tai opastetuilla reissuilla. Alueen järvi ja joki kalastus on myös anteliasta, ja alueelta löytyy mm. siikaa, haukea ja taimenta.

Tarujen Tunturi Lappi

Pohjois-Lapin luonnonrauha

Pohjois-Lapin Saariselkä-Inari lumoaa kauniilla vesi alueillaan kesällä, ja alueelle vaeltaa suurimäärä kalastajia, kullanhuuhtojia, melojia ja koskenlaskusta kiinnostuneita Alueen luonnosta löytyy monia kiinnostavia vierailukohteita, ja kalastajille Euroopan parhaat lohijoet. Kauemmaksi kaipaavat voivat tehdä retken jäämerelle ja sen vuonoihin Norjan puolella. Alueella on hyvät mahdollisuudet nähdä revontulet talviaikaan. Murtomaa hiihdosta kiinnostuneille alue tarjoaa laajoja latuverkostoja, ja Saariselän laskettelukeskus nousee kahden tunturin kupeeseen. Myös Saariselällä järjestetään poro, siperianhusky ja moottorikelkka safareja, ja aktiviteetteja löytyy varmasti pidemmällekin lomalle. Tankavaaran Kultakylän museossa voi tutustua alueen kullan huuhdonta historiaan.