Parhaat nähtävyydet Lapissa kesällä

Lappi houkuttelee suomalaisia matkailijoita talvella, hiihtokohteet Ruka ja Saariselkä ovat tuttuja nimeltä, vaikka et siellä hiihtämässä olisi käynytkään mutta Lappi on upea kohde lomailuun ympäri vuoden. Keväthangilla pääsee vielä laskettelemaan, kun etelän lumet ovat sulaneet, syksyn ruska ja revontulet tietty syksyn pimeistä illoista keväälle asti ovat monen houkuttimina, mutta miksi kesällä kannattaa suunnistaa Lappiin ja missä kannattaa vierailla.

Lapsuudessa teimme automatkoja neljä lasta ja koira takapenkillä ja yhtenä kesänä suuntasimme myös Lappiin. Itselläni Lappi ja Lapin rajat eivät aina vieläkään ole selvillä. Sehän on valtava alueena eli Portugalin, Irlannin tai Unkarin kokoluokkaa, mutta väljyyttä on sitten eri lailla kuin näissä kolmessa maassa eli vain 5% Suomen asukkaista asuskelee Lapissa. Siellä se on pohjoisessa, Kemi lasketaan Tornion kanssa Meri Lappiin ja tietty Rovaniemi napapiirin yläpuolella kuuluvat Lappiin.

Keskiyön aurinko on varmasti monen ulkomaalaisen, mutta myös suomalaisen kesäloman haaveena. Vaikka ei ihan keski kesäksi Lappiin ehdikään, valoisuus antaa mahdollisuuden nauttia upeista tunturimaisemista koko päivän edestä! Kilpisjärvellä kävin jo lapsena ja kiipesin Saanalle maisemia ihailemaan; Saamelaisten pyhä tunturi kohoaa 1029 m korkeuteen ja sieltä aukeaa hienot maisemat. Saana on saamen kieltä ja tarkoittaa kääpäsientä, vaikka Saanalla ei olisi käynyt se on helppo tunnistaa “sienimäisestä” muodostaan. Luonnosta kiinnostuneiden kannattaa olla tarkkana, koska karulla rauhoitetulla lakiosalla saattaa liidellä harvinaisia perhosia!

Suomen suurin kansallispuisto

Suomen suurin kansallispuisto, Lemmenjoki, muistuttaa monia kullanhuuhdonnasta, mutta se on myös villiä erämaa tunnelmaa, johon voi tutustua kävellen tai veneellä. Toki voit mennä puistoon omin päin, mutta jos et ole kovin kokenut erämaa kulkija, kannattaa tutustua Lemmenjoen luontoon ohjatusti ja turvallisesti, ettei eksy. Luonnonpuistossa saattaa törmätä hirveen tai ahmaan, joka on puiston tunnuseläin.

Saamelaisenemmistöinen kunta

Saamelaisenemmistöinen kunta

Suomen ainoa saamelaisenemmistöinen kunta, Utsjoki, on myös Suomen pohjoisin kunta ja siellä Tenojoki Suomen ja Norjan rajajoki, joka on yksi Pohjois-Euroopan suurimmista lohijoista. Kirkkaassa vedessä viihtyvät kalojen lisäksi myös matkailijat, jotka uskaltautuvat viilentävään veteen varsinkin kesähelteillä. Utsjoki on kahden erämaan välissä ja Skaidijärven polulta voi ihailla karua tunturimaisemaa jopa satojen kilometrien päähän. Lisäksi Kevon luonnonpuistossa voit valita 2 km luontopolun tai 63 km retkeilyreitin kanjonimaiseen rotkolaaksoon.

Tuhannet saaret, tunturit ja vaarat, Inarin retkeilyalueella, antavat puitteet monenlaiselle tekemiselle Lapin ystävälle. Voit aloittaa retken vaikka luontokeskus Siidasta. Lähistöllä on pielpajärven erämaakirkko, Otsamotunturi tai jos haluat kävellä luonnossa, on alueella useita reittejä. Inarijärvellä voi kalastaa, meloa ja kesäaikaan järjestetään risteilyjä eli Inarijärvi on yksi luonnonnähtävyys Lapissa sekin.

Kuka haluaa kiivetä korkealle ja on käynyt jo Saanalla Kiilopää Saariselällä tarjoaa myös huimat näkymät, vaikka korkeutta on vain puolet Saanasta eli 546 m. Se sijaitsee Urho Kekkosen kansallispuistossa, jossa on myös monta muuta mielenkiintoista paikkaa kuten Joulupukin mystinen koti, Korvatunturi.

Pyhä Nattanen ei ole kaukana lappilaisittain, mutta jo eri kansallispuistossa eli Sompiossa. Sen huippua koristavat graniitti rappeumat ovat erikoisuutena näkemisen arvoiset. Joku on miettinyt, että vaan jättiläinen on saanut ne asetetuksi sinne korkealle ylös! Ylös huipulle voi valita 7 km pitkän rengasreitin tai pari kilometriä jyrkempää nousua.

Kittilän suunnalla on Taatsinkirkko ja seita, komea kallio pilari, jonne saamelaiset kävivät aikoinaan uhraamassa suurimmat poron sarvensa pyynti onneaan lisätäkseen. Molemmille on pieni kävely jyrkähköä tietä pitkin mutta se kannattaa! Jos lapsia on mukana matkassa kannattaa tietysti vierailla myös Rovaniemellä Joulupukin pajassa, joka on auki kesälläkin ja tiedekeskus Arktikumissa unohtamatta Ranuan eläinpuistoa ja jääkarhuja. Parhaimmat Lapin oppaat ovat tietysti saamelaiset ja muut Lapissa asuvat, mutta toivottavasti löydätte tästä alkuohjeet ja loput sitten lomalla paikan päällä.