Pohjoiset revontulet

Revontulet ovat suhteellisen harvinainen näky Skandinavian eteläisessä osassa, mutta sitäkin ikonisemmat pohjoisessa. Napapiirille suuntaavat turistit odottavat nimenomaan näkevänsä valojen leikkiä öisellä pakkastaivaalla. Revontulia ilmaantuu lähellä maapallon magneettisia napoja ja ne syntyvät, kun aurinkotuulen hiukkaset osuvat Maan ilmakehään. Aiemmin on väitetty, että revontulista lähtisi ääniä, mitä on pidetty mahdottomana tulien tanssiessa yli 100 kilometrin korkeudessa. Uusimmat tutkimukset todistavat, että ääntä kuitenkin syntyy hyvinkin matalalla hiukkasten purkautumisesta.Väriltään revontulet ovat usein vihreänkeltaisia ja harvakseltaan myös sinisiä, sekä punertavia. Kokonaan punaiset ovat erittäin harvinaisia ja niitä ilmeneekin kerran 10 vuodessa. Revontulien liikkeitä ei pysty ennakoimaan ja niiden ulkomuotokin vaihtelee. Avaruudesta kuvattuna näyttää, kuin ne muodostaisivat kehän Maan napojen ympärille.

Erilaisia versioita

Revontulista on paljon erilaisia tarinoita ja niitä kutsutaan eri nimillä. Englanniksi ne ovat northern lights, pohjoisen valot, latinaksi aurora borealis ja eteläisellä aurora australis, eteläntuli. Lapissa revontulia sanotaan myös taivaanvalkeaksi. Suomenkielinen nimi revontulille on tullut saamelaistarusta, jossa kettu juostessaan tunturilla heittää hännästään kipinöitä taivaalle. Kanadassa intiaanien vastaavanlainen tarina kertoo, että revontulet syntyvät karibun turkin hangatessa kipinöitä. On myös päätelty, että Raamatun tulta syöksevä Leviatan-merihirviö, sekä mytologian peto Behmuth olisivat olleet revontulia. Myös Kalevalassa viitataan vastaaviin valoilmiöihin, mutta revontulia ei mainita nimellä.Keski- ja Etelä-Euroopassa revontulet olivat sen verran harvinaisia, että ne yhdistettiin automaattisesti kohtalokkaiksi ennusmerkeiksi sodasta ja kurjuudesta. Etelämpänä tulet ovat yleensä punaisempia, joten ne rinnastettiin välittömästi vereen. Vielä 1800-luvun lopullakin niiden uskottiin liittyvän ennustuksiin. Inuiittien mukaan taas revontulet olivat hetki, jolloin oli mahdollista päästä henkimatkalle saamaan oppeja. Jotkin intiaanikansat pitivätkin niitä jumalten viesteinä ihmisille. Samaan teemaan liittyy myös alkuperäiskansojen käsitys siitä, että revontulet olivat menehtyneiden ihmisten sieluja, jotka kilpailivat keskenään. Eskimot taas uskoivat, että revontulien aikana ei saanut viheltää tai tulet veivät mukanaan.

Aurora Japanissa

Riippuen missä päin maailmaa ollaan oltu, on revontulilla ollut eri tulkintoja. Kaikkien muinoin eläneiden heimojen mielestä revontulet eivät olleet pahuuden merkki, vaan ne saattoivat myös kertoa, millainen metsästyspäivä oli tulossa. Japanissa revontulten alla syntyneet lapset ovat onnekkaita.

Parhaat bongauspaikat

Pohjoisen pallonpuoliskon lisäksi revontulia voi tosiaan bongata jopa Uudessa Seelannissa ja myös Norjassa Huippuvuorten kylmät viivat tarjoavat katsojille upeita näytöksiä. Lapissa Kakslauttasessa voi revontulia ihastella elokuusta huhtikuuhun asti ja se onkin yksi maailman parhaista paikoista tulien seuraamiseen. Ruotsin Lapin yllä taas on päästy todistamaan jo aiemmin mainittuja, harvinaisempia sinisiä revontulia!Länsinaapurimme Jukkasjärvellä on jäähotelli, joka tarjoaa asiakkailleen revontulien bongausiltoja. Halutessaan niitä pääsee hämmästelemään ilmasta käsin lentokoneessa. Niin Suomessa kuin Ruotsissakin revontulet ovat matkailun kannalta hyvä valttikortti, mutta on sanottu, että ruotsalaiset osaavat myydä niitä paremmin. Siellä revontulet on tuotteistettu ja siten houkuteltu paikalle runsaasti muun muassa japanilaisia.

Revontulien pioneeri

Sophus Tromholt

Monikaan ei tiedä, että revontulien varsinainen tutkiminen on alkanut jo 1800-luvun loppuvaiheessa. Tanskalais-norjalainen Sophus Tromholt kiinnostui revontulista ollessaan noin 10-vuotias. Tromholt kasvoi luonnontieteistä kiinnostuneessa perheessä ja hänen isänsä kirjoitti artikkelin revontulista vuonna 1860. Aloitettuaan omat opintonsa Tromholt syventyi vielä enemmän revontulien ihmeellisyyteen. Häntä pidetäänkin yhtenä tutkimusten pioneereista. Saatuaan opettajan tutkinnon, Tromholt työskenteli ensin Tanskassa ja muutti sieltä Norjaan jatkamaan töitään. Yhtenä syynä Norjaan lähdössä on pidetty miehen innostusta revontuliin. Yhden talvikauden aikana Tromholt kasasi havaintoja revontulista Norjassa, Ruotsissa ja Tanskassa. Niitä kertyi yli sadalta paikkakunnalta. Tutkimustuloksensa hän julkaisi vuonna 1880 ja ryhtyi sen jälkeen täysiaikaiseksi revontulitutkijaksi. Tromholt sai viisivuotisen apurahan tutkimuksiinsa ja sen päätyttyä hän asui Saksassa kuolemaansa saakka.