Suomen Lappi

Suomen Lappi

Posted by on tammi 4, 2018 in Joki

Suomen Lappi kattaa maan pohjoisosan, 66. leveyspiiristä ylöspäin. Lapin maakunta on harvaan asuttua aluetta, mutta se on laajuudeltaan suurin Suomen maakunnista. Suuri osa Lapista sijoittuu napapiirin pohjoispuolelle, maakunta keskus on Rovaniemi, ja muita isoja kaupunkeja Kemi, Tornio ja Kemijärvi. Lapin alkuperäisväestön muodostavat Saamelaiset, jotka ovat suuressa osassa aluetta vähemmistönä, poikkeuksena vain Utsjoki. Lappi on kaunista aluetta, ja maakunnan sisältä löytyy yhdeksän kansallispuistoa: Lemmenjoki, Oulanka, Pallas-Yllästunturi, Perämeri, Pyhä-Luosto, Riisitunturi, Syöte ja Urho Kekkosen kansallispuisto. Ilmasto Pohjois-Suomessa on subarktinen. Monet vierailijat tulevat kokemaan kaamoksen,  keskitalven päivien mittaisen pimeyden, tai keskikesän yöttömät yöt. Utsjoella kaamoksen pituus on 53 vuorokautta ja yöttömän yön 72 vuorokautta. Syksyllä voi ihastella ruskaa, pakkasten aiheuttamaa metsien väriloistoa. Maasto vaihtelee Lapin sisällä, Keski-Lapin ilmasto on laajojen suoalueiden vaikutuksen alaisena, kun taas Pohjois-Lappia säätelee jäämeren läheisyys. Talvella maa on yleensä lumen peitossa 6-7 kuukautta.

Lapin historia

Inarin vanhimman asutusvaiheen jäänteet ovat jopa 9 000 vuotta vanhoja. Tutkimus ei ole vahvasti todistanut tulivatko Lapin asukkaat alunperin Suomen poikki etelästä, vaiko pohjanmeren rannalta. Alueen ensimmäinen kaupunki, Tornio, perustettiin 1621. Kaskiviljely oli suosittua, ja 1600-luvun katovuosilla oli vähemmän vaikutusta Pohjois-Suomeen kuin Etelä-Suomeen. 1800-lukuun mennessä Lapin pääelinkeinoja olivat maatalous, porotalous ja metsätalous. Metsätaloutta varten rakennettiin uusia rauta- ja maantieverkkoja jotka toivat Lapin lähemmäksi muuta Suomea. Alueen maaperä on rikasta, ja kultaa sieltä löytyi 1860-luvun lopulla. Tämä käynnisti kultaryntäyksen, ja kullan huuhdonta Lapin joista jatkuu aina näihin päiviin saakka, nykyään alueella on myös kultakaivoksia. Paitsi kultaa, alueelta louhitaan myös rautaa, kromimalmia, nikkeliä ja kuparia. Sotkamosta löytyvät myös suomen suurimmat hopeavarat. Lapissa on pitkät perinteet poronhoidolle, metsästykselle ja kalastukselle ja näinä päivinä siellä sijaitsee paljon matkailualan yrityksiä ja hiihtokeskuksia jotka hyödyntävät myös näitä perinteitä markkinoinnissa. Kolme neljäsosaa Lapin työpaikoista on palvelusektorilla, joten matkailu on tärkeä työllistäjä alueella.

Lapin kulttuuri

Lapissa on vahva nykykulttuuri, ja alueella tuotetaan paljon kirjallisuutta, esitystaidetta ja näyttelyitä. Sodankylän elokuvajuhlat ovat kansainvälisesti tunnetut ja tunnustetut, tuoden Suomeen maailmantason ohjaajia ja näyttelijöitä kerran vuodessa. Suomen, Ruotsin, Norjan ja Venäjän pohjoisosissa on myös vahva saamelaiskulttuuri. Saamelaiskulttuurit eroavat toisistaan asuinpaikasta riippuen, mutta luontoa kunnioittavat perusperiaatteet säilyvät alueesta riippumatta. Monilla alueen kulttuurillisista tunnuksista on juurensa saamelaiskulttuurissa. Näkyvimpiä näistä on saamenpuku, saamelaisten kansanpuku. Näinä päivinä saamelaiset käytävät asua lähinnä juhlatilanteissa, mutta sillä on juurensa käyttövaatteena. Useat alueen matkailualan yrittäjät ovat lainanneet osia saamenpuvusta työntekijöilleen työasuksi, välillä unohtaen kunnioittaa puvun kulttuurillisia perinteitä. Matkamuisto myymälät myös myyvät paljon muovista, muka saamelaista, krääsää. Alueella on myös paljon ammattitaitoisia käsityöalan yrittäjiä, ja Saamelaisneuvosto yrittää rohkaista matkailijoita näiden tekemien esineiden ostoon. Hyville saamelaisperäisille käyttötavaroille myönnetään Sámi duodji leima, joka toimii takauksena tavaran autenttisuudelle ja käyttökelpoisuudelle.

Lapin kulttuuri

Lapin matkailu

Lapin matkailu on kansainvälistä, ja rekisteröityjä yöpymispaikkoja alueelta löytyy 2,6 miljoonaa. Alueen matkailu jakautuu pääosin kesä- ja talvisesonkeihin. Talvi on kiireisintä aikaa hiihtoturistien lentäessä alueelle. Joulupukin mainostamisen myötä myös joulu houkuttelee turisteja, varsinkin lapsiperheitä. Lappi yrittää kehittää alueen turismia ympärivuotiseksi, sillä alueella riittää nähtävää ja koettavaa vuodenajasta toiseen. Myyntivaltteja ovat mm. porot, revontulet, lohijoet, yöttömät yöt ja syksyinen ruska aika. Tunnetuimmat suomen laskettelukeskuksista sijaitsevat Ylläksellä, Leivillä ja Rukalla. Keskukset ovat kansainväliseen tasoon rakennettu ja sisustettu, ja tavoitteena on houkutella matkailijoita pois Keski-Euroopan isoista keskuksista. Suurin osa Lapin matkailijoista tulee Iso-Britanniasta, Saksasta, Ranskasta ja Alankomaista. Matkailun myyntiä on kohdistettu paljon Iso-Britanniaan, ja lentojen halpenemisen myötä kysyntä on lisääntynyt viimeisen parin vuoden aikana.